Šipak - divlja ruža |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Rujan 2013 u 15:28 |
Zanima me jedna stvar u svezi čaja od šipka ? Nabasao sam u šumi na stablo šipka, plodovi su još svijetlo crveni, znači da ću još malo pričekati dok ih ne uberem. Zanima me da li se šipak može sušiti bez toga da se stavi u pećnicu kako većina ljudi radi ? Može vlastita iskustva ? Hvala lijepo unaprijed !
|
|
Sponzorirani linkovi | |
dadinica
Cvjetni guru Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ga nikada nisam stavljala u pećnicu.... nisam za to ni čula da netko kod nas radi.
Kada ga poberem, poslažem ga na deblji sloj papira ili karton od kutije na nekom zasjenjenom i prozračnom mjestu - propuhu. Uglavnom na tavanu s pokazalo najbolje. Svako par dana ga "promiješam" da se okrene i to je to. Možda netko ima neku bolju metodu?
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na odgovoru. Koliko dugo ga sušiš ? Da li ga samelješ poslije toga ili prije sušenja? Koliko sam shvatio šipak se bere kada je žarko crven ?
|
|
dadinica
Cvjetni guru Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nema na čemu, pa tu smo da razmijenimo iskustva!
Šipak se bere kad je jako crven, u pravu si. A koliko dugo ga sušim..... pa nema pravila, to već ovisi o godini (suha ili vlažna), bitno je da je posve lagan i "papirnat" pod prstima. Tada je sigurno suh.
I ja ga ne meljem. Jednostavno ga ostavim u papirnatoj vrećici čitavog, prije kuhanja čaja ga zdrobim.... |
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam čuo da ga ljudi stavljaju u pećnicu, ali to mi nekako nema smisla. Volim čaj od šipka,ali nikada nisam probao original pa ću ga nabrati i nadam se uživati ovu zimu u njemu. Valjda mi neće netko pobrati prije mene taj grm.
|
|
dadinica
Cvjetni guru Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ni meni to stavljanje u pećnicu nema smisla.... pa time se već jednom termički obradi. A znamo da zagrijavanjem C vitamin hlapi.... pa šta onda ostane za čaj? To sušenje možda ima smisla u aparatima za sušenje voća, ali to nisam nikada probala jer nemam taj aparat.
Vjeruj, ukus je puno drugačiji nego kod čaja iz vrećice!
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jel ima više vrsta divljeg šipka ? Pošto sam našao grm koji ima duguljaste plodove dok drugi ima više okrugle ? Moja baka tvrdi da je to isto.
|
|
dadinica
Cvjetni guru Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
I ja mislim da je to isto....
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sada sam našao da ima više vrsta, koje su ili ovalnog ili okruglog oblika , te boje od narančaste do zagasito crvene( ovaj ovalni je baš zagasito crven).
|
|
dadinica
Cvjetni guru Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Peteljku skinem, ali kad je već polusuh... dešavalo mi se da ju skinem odmah, pa mi tu počne pljesniviti ako je jesen vlažna. Možeš je otkinuti i kada je posve suh, kad ga pospremaš za upotrebu.
Vodi računa da ga sušiš na tamnom i zračnom mjestu, propuhu, i uredno raširenog na podlozi.
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala puno, šipak je već na tavanu, valjda će biti sve OK.
|
|
dadinica
Cvjetni guru Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Naravno da hoće!
A uvijek postoji i popravni, zar ne? Sretno!
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima smisla sušenje šipka u pećnici.
Kao prvo šipak je mesnat pa ga je teško dobro osušiti da se ne uhvati plijesan, pogotovo po jugu. Suši se na 40-50 °C, tj. na najnižoj temperaturi koja se može dobiti u pećnici.Prethodno se samelje ili barem raspolovi. Drugo, C vitamin se neće uništiti ni da je temperatura veća. Naime, dokazano je da C vit. iz šipka neće nestati ni kad se šipak kuha a mora se kuhati 10-ak min. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko dugo bi ga trebalo sušiti ?
|
|
jjadra
Nedavno posijan Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znalci, može malo više info o pripremi šipka za čaj? Smetaju li dlačice ako se šipak stavi u filter vrecicu? Ja sam ga posušila u pećnici (dosta dugo mu je trebalo, u par navrata sam sušila), istukla batom za meso i spakirala u vrećice.
|
|
jjadra
Nedavno posijan Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo upravo sam napravila čaj od suhog šipka. Nije fin. Tj. nema okus nikakav, ni miris, zašto?
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Treba kuhati 10- tak minuta i još malo ostaviti pa je onda fin.....
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
jjadra
Nedavno posijan Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kuhala sam 10 minuta, nisam ostavila. |
|
Pustolovka
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može li se na isti način sušiti i trnina?
Pravim sok od trnine,ali ga još nisam sušila pa me zanima. |
|
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka |
|
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nakon što sam osušio šipak, uzeo sam mašinu za mljevenje i samljeo( ručno, bome je teško) i još ga ostavio malo da se osuši. Čaj je odličan i žao mi je što ranije nisam počeo brati šipak kojeg se zaista može pronaći uz malo truda.
Inače, zašto se čaj mora kuhati 10 min ? Meni je puno bolji okus kada ga prelijem vrućom vodom.
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |